#Főoldal# Az on-line bankkártyás fizetés az internetes kereskedelemben

Az on-line bankkártyás fizetés az internetes kereskedelemben

{Published by:} root 30/11/2012 {Read:}31854

Passzív jövedelem: erre senki nem mondana nemet. Semmit sem kell csinálni, csak jön a pénz? Az internetes kereskedelemben - bizonyos körülmények között - megvalósítható, hogy a folyamatok teljesen automatikusan történjenek. Ebben szükséges lehet az on-line bankkártyás fizetés. Cikkünkben ezt járjuk körül.

Elektronikus fizetési módok

A köznyelvben elektronikus kereskedelemnek hívunk minden olyan kereskedelmi tranzakciót, aminek valamennyi köze van az internethez. Nagy különbség van abban, hogy a kereskedelmi tranzakció folyamatának mekkora része történik elektronikusan.

A legkevésbé elektronikusnak az az eset számít, amikor a termék vagy a szolgáltatás egy honlapon keresztül megismerhető, de a rendelés, fizetés, kiszállítás folyamata már off-line történik, vagyis nem az weboldal segítségével. Például egy pizzéria honlapján kiválasztjuk a a vacsorát, majd telefonon rendelünk, és a futár kihozza. Ezután a pizza árával elmotorozik. Ez a legkevésbé elektronikus kereskedelem. Ebben az esetben a weblapot gyakorlatilag egy elektronikus étlapnak / prospektusnak használtuk.

A manapság legelterjedtebb webáruházak esetében már a rendelés és annak nyilvántartása is webes felületen keresztül működik, de a kiszállítás és a fizetés általában már nem on-line megy.

Ha a fizetés egy webes felületen keresztül történik a bankkártyánk segítségével, akkor beszélhetünk igazán on-line bankkártyás fizetésről. Ennek előnye, hogy az eladó azonnal megkapja a termék / szolgáltatás árát, és a szoftverrendszerben a fizetés ténye is automatikusan megjelenik.

Ennek persze akkor van a legnagyobb haszna, ha a webáruházunkban nem kézzel fogható terméket, hanem valamilyen elektronikus terméket vagy szolgáltatást árulunk. Valamit, ami letölthető, vagy a webes felületen használható.

A bankártyás fizetés készpénzes fizetésnek számít, még akkor is, ha on-line történik.

Hogyan működik az on-line bankártyás fizetés?

On-line bankkártyás fizetés jelenleg csak dombornyomott kárytákkal lehetséges, mint amilyen a VISA, a MASTERCARD, az AMERICAN EXPRESS.

A híresztelések ellenére az on-line bankkártyás fizetés igen biztonságos. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor nem érheti kár a vásárlót. A biztonságot az adja, hogy bankkártya számát nem egy kereskedő internetes oldalán, hanem egy nagy biztonsággal működő banki internetes oldalon lehet megadni. A kereskedő nem kapja meg a bankkártyánk számát, így azzal nem is élhet vissza. A fenitekből következik, hogy soha ne is adjuk meg a bankkártyánk adatait senkinek sem, még a bank alkalmazottainak sem. Pláne ne telefonon!

Hogyan védjük a bankkártyákat? Ne adjuk ki a kezünkből egy pillanatra sem, ne engedjük, hogy a látókörünkből kikerüljön. A bankkártyán lévő szemmel látható szám segítségével ugyanis vásárolni is lehet. Ehhez nem kell pin-kód. A veszély tehát nem akkor áll fent igazán, amikor mi vásárolunk on-line, hanem amikor a bankkártyánkat valaki lefotózza, lemásolja, vagy kézzel leírja róla a számokat.

A nem dombornyomott kártyáknál ez a veszély nem áll fent, mert nem használhatóak egy webáruházban fizetésre.

Előnyök és hátrányok

A kereskedő szempontjából nézve az on-line bankkártyás fizetésnek rengeteg előnye van. Még termékek értékesítése esetén is hasznos, hiszen az on-line bankkártyás fizetés lényegben előre fizetés. A kereskedőnek le kell szerződnie egy bankkal. Ez Magyarországon három bank lehet. A bankok csekély mértékű jutalékot vesznek le a tranzakciókból, és a fenntartási költség is csekély.

A gond az, hogy a három magyarországi bank jelenlegi gyakorlata túlontúl óvatos. Hosszú procedúra után dől el, hogy szerződnek-e a webáruházat üzemeltető kereskedővel, vagy nem. Az elutasítást nem indokolják. Jelenleg az látható, hogy a konzervatív üzleti modellektől eltérő cégekkel nem szerződnek. Ez az üzlet- és PR politika érthető, hiszen sajnos Magyarországon nagyon nagy a bizalmatlanság az internetes kereskedelemmel szemben, és különösen nagy az on-line bankkártyás fizetéssel szemben. Ezért a bankok nem mernek kockáztatni, nehogy a csaló kereskedő ügye rájuk is rossz fényt vessen.

Ezért aztán nagyon sok hazai vállalkozás kényszerül arra, hogy a bankok helyett egy közvetítő céggel szerződjön. A közvetítő cég számlázási szempontból is keresztülfuttatja magán a tranzakciót, így a kereskedő nem áll közvetlen kapcsolatban bankkal. A gond csak az, hogy a közvetítők 1 % helyett 5-8%-ért végzik ezt a tevékenységet, és sokszor a minimum összeg akkora, hogy elvész a nyereség.

PayPal - ha a magyar bank nem segít

Ha valakinek nem segítenek a magyar bankok, és a közvetítő cégeket túl drágának találja, annak ideális megoldás lehet a PayPal. Ez a nemzetközileg igen széles körben elfogadott és használt on-line fizetési technika lényegében pótolhatja a magyar bankokat. Az on-line bankkártyás fizetést PayPal-lal is meg lehet valósítani, és ez valóban működik. A biztonsággal sincs gond.

A PayPal lényegben egy virtuális pénztárca. A lényeg, hogy a kereskedőnek és esetleg a vevőnek is regisztrálnia kell egy PayPal fiókot. Ez a fiók lényegében egy virtuális bankszámla, ami mögött Magyarországon is valóságos bank áll. A fiókba feltöltött összeggel lehet gazdálkodni. Vásárláskor a vevő a kereskedő fiókjába utalja az összeget, így a fizetés két PayPal fiók között történik. A bankkártya információkat a rendszer elrejti. A kereskedő a PayPal fiókjából átvezetheti a valóságos bankszámlájára a pénzt.

Cégünk nemcsak az on-line bankkártyás fizetési technikát, de a paypal-os fizetési módszert is meg tudja valósítani a webáruház fejlesztésében.

{All articles of section Vezércikkek:}

Szeretne jobb helyre kerülni a keresőkben? [03/03/2013]

Biztonságosak az e-mailek? [28/12/2012]

Böngészőprogramok háborúja - Firefox vs. Explorer, no meg a többiek [30/11/2012]

Az on-line bankkártyás fizetés az internetes kereskedelemben [30/11/2012]

SMS-küldés [27/11/2012]

#Arculat választás#

izmus | turbó | arborétum

{Telefon}

(+36 34) 480 880

{Search}

{OK}

E-névjegyünk

WORLD RECODE
Az oldal 22 ms alatt készült el.